En las condiciones de internacionalizacio´n del mundo actual, para entender que pasa en el Estado Espan~ol es necesario observar que esta´ pasando en la economi´a mundial. Adema´s, Espan~a esta´ desde hace casi dos de´cadas integrada en una unidad supranacional, la Unio´n Europea (UE), que tiene una gran incidencia en lo que sucede en el pai´s. Sin embargo, en el estado espan~ol es escaso el conocimiento y el debate sobre la misma. Por ello, nos proponemos presentar aqui´, siquiera muy brevemente, algunos de los aspectos que la actuacio´n de esta institucio´n supone, dado que consideramos que so´lo asi´, podremos estudiar la situacio´n y evolucio´n de la economi´a del estado espan~ol.
La gestio´n de la crisis por parte de los gobiernos ha perseguido desde el primer momento el rescate de los capitales privados, sobretodo del sector bancario, a costa de los contribuyentes y el deterioro de las condiciones de la poblacio´n trabajadora. El apoyo incondicional de los gobiernos ha hecho va´lida la idea de la privatizacio´n de los beneficios y la socializacio´n de las pe´rdidas. En el Estado Espan~ol ha disparado la deuda pu´blica hasta niveles re´cord (94% del PIB en enero 2014). El coste que ello acabara´ suponiendo es au´n incalculable, pero se puede aproximar entre los 125.000 y los 250.000 millones de euros, entre las ayudas iniciales del FAAF, el FROB, etc. y el posterior plan de la UE para rescatar la banca espan~ola a trave´s de la llamada li´nea de cre´dito abierta por la UE. La deuda se ha convertido en un mecanismo de distribucio´n de la riqueza de los pobres hacia los ricos, pues el dinero del contribuyente, aportado de un modo u otro por el trabajo, se drena hacia los capitales financieros a trave´s del pago de los intereses de la deuda, una deuda que se prolonga en el tiempo y que por su volumen sera´ impagable. Que ha forzado a los Estados endeudados a recurrir a las ayudas de la UE que las ha concedido imponiendo a cambio severas y crueles condiciones.
DESENTRAÑANDO LA UNIÓN EUROPEA. INFORME 10
AUTOR/A
SEMINARI D´ECONOMIA CRÍTICA TAIFA
El Seminari d’Economia Crítica Taifa el formem un conjunt de persones, que majoritariament provenim de les facultats d’economia, ja sigui com a alumnes, ex-alumnes o bé professors i professores. Descontentes amb l’enfocament econòmic dominant de les universitats actuals, completament monopolitzades pel corrent de pensament neoclàssic i neoliberal, amb molt poca capacitat explicativa d’allò que succeeix en el si de la nostra societat, decidírem crear, fa prop de 15 anys, un grup d’estudi d’economia des d’una perspectiva crítica
La nostra visió crítica parteix de considerar que l’enfocament correcte per a l’estudi de l’organització material de la societat, que per a nosaltres és l’objectiu d’estudi de l’economia, requereix una aproximació en termes d’Economia Política, és a dir, transdisciplinar, integrador de la consideració de les diferents facetes de la vida social.
L’objectiu de la nostra tasca és, per tant, entendre quines són les variables que regeixen la dinàmica d’aquesta societat per tal de poder participar, amb el conjunt dels moviments socials, en la transformació envers una societat ecològicament viable, més justa i satisfactòria per al conjunt de totes les persones.
Així doncs, des del Seminari d’Economia Crítica Taifa analitzem amb tanta seriositat i rigor com som capaços els temes fonamentals de la nostra societat amb l’objectiu de constituir-nos com un element de suport pedagògic pel conjunt dels moviments socials, partint de la base que per tal de transformar la societat, la formació, entesa com la comprensió i el coneixement de la societat en la qual vivim, esdevé imprescindible. Aquesta perspectiva s’ha traduït en la participació dels membres del seminari com a elements actius en la majoria de campanyes dels moviments socials, en la realització de nombroses xerrades i cursos diversos i en l’elaboració de materials de crítica i formació per als moviments socials.