Se encuentran abundantes ana´lisis de coyuntura sobre la evolucio´n socio-econo´mica ?¿se sale o no de la crisis??, pero no nos parece que se le preste suficiente atencio´n a los elementos estructurales del sistema y co´mo estos afectan a la ciudadani´a, especialmente a los grupos ma´s vulnerables. Por ello, en este informe, nos proponemos explorar las li´neas principales de la evolucio´n del sistema econo´mico en la segunda de´cada del siglo XXI en sus elementos estructurales y, principalmente, las consecuencias en la vida de la ciudadani´a de a pie respecto a co´mo se esta´ produciendo esta desposesio´n/reestructuracio´n. La idea es intentar entender de que´ manera la vida cotidiana es afectada por el conjunto de relaciones reales de produccio´n, legales, poli´ticas e ideolo´gicas que configuran la esencia del capitalismo en general y ma´s concretamente en su fase actual de ?restauracio´n? despue´s de una gran crisis.
La restauracio´n del capitalismo para salir de una crisis requiere hacer frente a las mu´ltiples consecuencias de sus contradicciones internas. En la etapa de restauracio´n, a las contradicciones propias de su funcionamiento habitual se suman otras nuevas: hay que destruir el capital sobrante para volver a tener la tasa de ganancia suficiente para acumular y rehacer los mecanismos de poder sobre las poblaciones doblemente afectadas por la creciente explotacio´n y por la destruccio´n productiva.
Los mecanismos restauradores de la tasa de ganancia son recurrentes a lo largo de la historia: aumento de la explotacio´n y nuevas formas de expolio del trabajo y desposesio´n de propiedades o derechos sobre las formas de produccio´n. En cada momento histo´rico las formas de esta desposesio´n han variado, puesto que en cada e´poca y lugar las estructuras juri´dicas existentes sobre la propiedad de los medios de produccio´n y la organizacio´n concreta de los diversos tipos de trabajo son diferentes.
LA DESPOSESIÓN DE LA VIDA COTIDIANA. INFORME 11
AUTOR/A
SEMINARI D´ECONOMIA CRÍTICA TAIFA
El Seminari d’Economia Crítica Taifa el formem un conjunt de persones, que majoritariament provenim de les facultats d’economia, ja sigui com a alumnes, ex-alumnes o bé professors i professores. Descontentes amb l’enfocament econòmic dominant de les universitats actuals, completament monopolitzades pel corrent de pensament neoclàssic i neoliberal, amb molt poca capacitat explicativa d’allò que succeeix en el si de la nostra societat, decidírem crear, fa prop de 15 anys, un grup d’estudi d’economia des d’una perspectiva crítica
La nostra visió crítica parteix de considerar que l’enfocament correcte per a l’estudi de l’organització material de la societat, que per a nosaltres és l’objectiu d’estudi de l’economia, requereix una aproximació en termes d’Economia Política, és a dir, transdisciplinar, integrador de la consideració de les diferents facetes de la vida social.
L’objectiu de la nostra tasca és, per tant, entendre quines són les variables que regeixen la dinàmica d’aquesta societat per tal de poder participar, amb el conjunt dels moviments socials, en la transformació envers una societat ecològicament viable, més justa i satisfactòria per al conjunt de totes les persones.
Així doncs, des del Seminari d’Economia Crítica Taifa analitzem amb tanta seriositat i rigor com som capaços els temes fonamentals de la nostra societat amb l’objectiu de constituir-nos com un element de suport pedagògic pel conjunt dels moviments socials, partint de la base que per tal de transformar la societat, la formació, entesa com la comprensió i el coneixement de la societat en la qual vivim, esdevé imprescindible. Aquesta perspectiva s’ha traduït en la participació dels membres del seminari com a elements actius en la majoria de campanyes dels moviments socials, en la realització de nombroses xerrades i cursos diversos i en l’elaboració de materials de crítica i formació per als moviments socials.